Styl zycia – blog lifestyle

Blog o życiu i osobitych przemyśleniach – kobiecy punkt widzenia

Czy wiesz jak zrobić mleko kokosowe?

Często organizm człowieka nie toleruje mleka krowiego. Jeśli jednak lubisz je pić, nie musisz z niego całkiem rezygnować, możesz zastąpić je innym, np. mlekiem roślinnym. Nie zawiera ono tyle ciężkostrawnych białek i jest o wiece zdrowsze. A jak pachnie! Zrobienie takiego mleka zajmuje dosłownie chwilę. Zatem, czy wiesz jak zrobić mleko kokosowe?

Składniki:

  • wiórki kokosowe (najlepiej bez siarki w składzie) – 1 opakowanie 200 gram
  • 1,5 litry wody mineralnej (lub zwykłej, przefiltrowanej)

Przygotowanie:

Opakowanie wiórków kokosowych wsyp do garnka i zalej połową litra wody mineralnej. Lekko podgrzej, aby woda była letnia (nie gorąca), to sprawi, że wiórki „puszczą tłuszcz”. Pozostaw do namoczenia na 15-30 min. Po tym czasie porządnie zblenduj wiórki blenderem i odciśnij je na sitku do drugiego garnka. To jest Twoje mleko 🙂 Jest mocno tłuste więc po odciśnięciu zalej wiórki ponownie pozostałym litrem wody, znowu zblenduj i znowu odciśnij. Otrzymasz w ten sposób nieco rzadsze mleko kokosowe. Spróbuj, jest smaczne 🙂

jak_zrobic_mleko_kokosowe

Mleko zlej do dużych słoików lub wykorzystaj od razu, np do płatków, budyniu lub po prostu samodzielnego wypicia. Gotowe mleko wygląda tak:

jak_zrobic_mleko_kokosowe

Gotowe mleko należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu max 1 tygodnia. Później się psuje. W lodówce z mleka oddzieli się tłuszcz i zastygnie na górze słoika. Nie przejmuj się tym, po zagotowaniu tłuszcz  z powrotem się rozpuści 🙂 Mleko z wydzielonym tłuszczem wygląda tak:

Mleko_kokosowe

Teraz gdy już wiesz jak zrobić mleko kokosowe i będziesz mieć ochotę na szklankę mleka sięgnij do lodówki i ciesz się zdrowym i pysznym mlekiem roślinnym 🙂

Mleko_kokosowe

Czas przygotowania łącznie z czasem oczekiwania na namoczenie wiórków: 45 minut

Czas przygotowania bez moczenia wiórków kokosowych: 15 minut

LEAVE A RESPONSE

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You Might Also Like