Jak powstaje zgaga i jak sobie z nią radzić?

Jak powstaje zgaga?

Jeśli po posiłku czujesz palący ból w przełyku to znak, że cierpisz na zgagę. Jest ona wynikiem zbyt dużej ilości kwasu wyprodukowanego podczas trawienia pokarmu, a organizm nie jest w stanie sobie z nim poradzić. Skąd bierze się ten kwas?

Podczas jedzenia w żołądku powstaje kwas solny, niezbędny do trawienia pokarmu oraz płyny o odczynie zasadowym, niezbędne do neutralizacji kwasu i ułatwiające trawienie w dalszej części układu pokarmowego – w jelicie. Stosunek produkowanych kwasów do zasad wynosi 1:4. Jest to spowodowane dużym zapotrzebowaniem organizmu na substancje zasadowe, bowiem tylko w zasadowym środowisku organizm funkcjonuje prawidłowo.

Jeśli spożywane pokarmy są bogate w substancje zasadowe, w żołądku wytworzona zostaje dostateczna ich ilość aby utrzymać zdrowie. Jeżeli jednak spożywamy jedzenie kwasotwórcze lub bogate w kwasy, to podczas trawienia w żołądku powstaje nadmierna ich ilość, a zasady nie są w stanie ich zneutralizować. Powstałą nierównowagę organizm stara się wyrównać wyrzucając nadmiar kwasu do przełyku. Objawem tego jest zgaga. Nie występuje ona od razu po jedzeniu lecz dopiero po pewnym czasie, ponieważ dopiero zaawansowany proces trawienny daje organizmowi sygnał, że brakuje mu zasad. Dlatego często osoba, której dokucza zgaga jakiś czas po posiłku znowu odczuwa głód. Jedząc nowy posiłek chwilowo odczuwa ulgę, ponieważ kwas zostaje zużyty, ale podczas trawienia pojawia się nowa porcja kwasu, znowu powodując zgagę. Chory znajduje się więc z błędnym kole.

Jeśli sytuacja nie zostanie opanowana może dojść do powstania wrzodów żołądka oraz wrzodów dwunastnicy, ponieważ nadmiar kwasów niszczy śluzówkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *