Co zakwasza organizm? Co jeść aby być zdrowym?

Kiedy organizm choruje? Kiedy zostaje pozbawiony homeostazy, czyli kiedy zaburzona zostanie jego naturalna gospodarka. Choroba nastąpić może zarówno w wyniku niedoboru jak i w wyniku nadmiaru któregokolwiek składnika potrzebnego do sprawnego funkcjonowania. I tak przyczyna wielu chorób jest zbyt duża lub zbyt mała ilość witamin, minerałów,enzymów lub wody w organiźmie. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest głównie nieodpowiednie odżywianie, brak ruchu i brak snu. Doprowadza to do zaburzeń gospodarki kwasowo – zasadowej, czego efektem jest zakwaszenie organizmu. Jak dokładnie do niego dochodzi?

Równowaga kwasowo – zasadowa

Zdrowy organizm powinien utrzymywać poziom kwasowości PH powyżej wartości 7 (czyli zasadowy). Wyjątek stanowią skóra oraz żołądek, gdzie panuje środowisko kwaśne. Żołądkowi potrzebny jest kwas (PH 1.2-3.0) do prawidłowego trawienia pokarmów, w szczególności stałych składników pożywienia, jak chrząstki lub kości oraz do zabijania czynników chorobotwórczych, które mogą przedostawać się do układu pokarmowego razem z żywnością lub z powietrza. Skóra natomiast ma za zadanie ochraniać nas przed wszelkimi bakteriami, wirusami i innymi mikrobami szkodliwymi dla organizmu. Stanowi swoistą barierę ochronną, która nie dopuszcza intruzów do środowiska wewnętrznego człowieka. Środowisko neutralne (PH 7) lub zasadowe (PH powyżej 7) jest decydującym czynnikiem w utrzymaniu zdrowia każdego organizmu. Ponieważ każda komórka w wyniku procesów życiowych wytwarza małą ilość kwasów, niezbędne jest regularne dostarczanie zasad, które wiążąc się z kwasami tworzą neutralne dla organizmu sole, neutralizując tym samym szkodliwy kwas. Organizm (w przeciwieństwie do kwasów) samodzielnie nie wytwarza zasad, dlatego trzeba dostarczać je z zewnątrz. Bez stałych dostaw zasad dochodzi do nadmiernego gromadzenia się kwasów, co jest jednoznaczne z zakwaszeniem organizmu.

 

Co zakwasza organizm?

 

1. Nieodpowiednia dieta. Kwasy w organiźmie produkowane są przez komórki w wyniku ich procesów życiowych. Stanowią one odpady przemiany materii o powinny zostać usunięte z obiegu jak najszybciej. Spożywanie odpowiedniej ilości pożywienia bogatego w zasady pomaga sprawnie zneutralizować kwasy. Jednak niektóre pokarmy nie zawierają zasad, przez co wyprodukowany przez komórki kwas nie może zostać usunięty z organizmu. Ponadto podczas procesu trawienia w żołądku (link do żołądka) wytwarzana jest nowa partia kwasów, a brak zasad w pożywieniu sprawia, że nie zostają one wydalone i kumulują się w organiźmie.

2. Brak ruchu. Siedzący tryb życia uniemożliwia oczyszczanie organizmu z toksyn, mających w większości kwaśne PH. Brak możliwości oczyszczania powoduje , że organizm składuje szkodliwe substancje w „magazynach zastępczych”, którymi są tłuszcze i tkanka łączna (stąd wynikają liczne problemy zdrowotne, o których przeczytasz poniżej). Nowych kwasów ciągle przybywa, a starych nie ubywa, bufor w końcu przepełnia się i zakwaszenie organizmu gotowe.

3. Kwaśne związki mogą również powstawać w jelitach, w wyniku długotrwałej fermentacji, kiedy nadmiernie wytworzona liczba szkodliwych bakterii produkuje duże ilości toksyn. Zazwyczaj objawia się to zaparciami i gazami o nieprzyjemnym zapachu. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest niewystarczająca ilość błonnika w pokarmie.

4. Nadmierne zakwaszenie organizmu wywołuje różne choroby, ale samo również może nastąpić w ich wyniku, np. podczas nieprawidłowego funkcjonowania organów zasadotwórczych: trzustki, pęcherzyka żółciowego i wątroby, a także w przypadku niewydolności nerek i chorób żołądka.

5. Stres. Napięcie, smutek, niedobór snu, pośpiech, strach – to wszystko sprawia, że organizm nieustannie znajduje się w stanie gotowości do walki. Pobudzone do pracy zostają nadnercza produkujące hormony stresu, serce szybciej pompuje krew, mięśnie spinają się. Takie warunki nie są odpowiednie dla prawidłowego trawienia i oczyszczania organizmu. Do tego potrzeba spokoju, rozluźnienia i skupienia energii na pracy żołądka, wątroby, nerek oraz jelit.

Skutki zakwaszenia organizmu

 

Zakwaszenie objawia się wieloma chorobami, od łagodnych, po ostre i przewlekłe stany chorobowe.Nieleczone zakwaszenie sieje spustoszenie w całym organiźmie i odbiera energię oraz chęć do życia. Zakwaszenie powoduje m.in.:
– choroby metaboliczne: zaparcia, wzdęcia, biegunki, gazy
– choroby żołądka: zgaga, wrzody, rak
– schorzenia przewodu pokarmowego i jego organów: wątroby, trzustki, jelita cienkiego i grubego
– choroby kości i stawów (reumatyzm, artroza)
– choroby układu oddechowego (astma, zapalenie oskrzeli)
– zmęczenie, rozdrażnienie, rozchwianie układu nerwowego, spadek sił życiowych, brak radości życia, spadek kreatywności, gorsza pamięć i koncentracja
– alergie pokarmowe i wziewne
– przyspieszenie starzenia się organizmu (szybciej pojawiają się zmarszczki, skóra staje się sucha i nabiera szarego koloru)
– a także: zapalenie spojówek, wysokie ciśnienie krwi, nastroje depresyjne, cukrzycę, egzemę, wypadanie włosów, zaburzenia rytmu serca, zimne dłonie i stopy, bóle głowy, brzydki zapach ciała, nieprzyjemny oddech, zapalenie zatok, nerwobóle, grzybicę organizmu, zaburzenia snu.

Pełen opis wymienionych wyżej chorób i ich związek z zakwaszeniem organizmu znajduje się w książce: Zakwaszenie. Nieznana przyczyna wielu chorób.

 

Dlaczego zasady są takie ważne?

 

Zasady (podobnie jak kwasy) powstają w żołądku podczas trawienia pokarmu bogatego w substancje zasadowe. Są niezbędne trzustce, wątrobie, pęcherzykowi żółciowemu oraz niektórym gruczołom przewodu pokarmowego szczególnie w początkowym stadium procesu trawienia (narządy te również wytwarzają płyny zasadowe – łącznie ponad 5 litrów). Wiążąc się z kwasami tworzą nieszkodliwe dla organizmu sole, które wraz z krwią mogą być transportowane do jelit, nerek lub skóry, skąd są usuwane przez system wydalniczy. W ten sposób pomagają oczyszczać organizm i przywracają równowagę kwasowo – zasadową.

Dieta zasadowa. Co jeść aby być zdrowym?

 

Żywność, która dostarcza substancji zasadowych:
– ziemniaki
– warzywa (korzeniowe, liściaste i dzikie)
– owoce
– niegazowana woda mineralna
– zioła: pietruszka, majeranek, szczypiorek, tymianek, oregano, koper, gorczyca, kminek, pieprz, papryka

Żywność neutralna (taka, która utrzymuje równowagę pomiędzy kwasami a zasadami):
– masło
– naturalne oleje (oliwa, olej ostowy)
– orzechy włoskie
– woda z kranu

Żywność zakwaszająca (nie zawierająca kwasów, ale powodująca ich powstawanie podczas procesu trawienia):
– cukier i słodycze
– produkty z białej mąki (chleb, tosty, makaron)
– produkty rafinowane (pozbawione składników mineralnych: biały ryż, łuskane polerowane ziarno)
– słodkie napoje bezalkoholowe
– ziarna kawy
– napoje alkoholowe

Żywność dostarczająca kwasów (zawierająca kwasy i powodująca ich dodatkowe powstawanie podczas trawienia):
– mięso i podroby (wątroba, serce, nerki, grasica, mózg)
– drób (kurczak, kaczka, gęś, indyk)
– dziczyzna (królik, jeleń, sarna, dzik)
– jaja (tylko żółtko jest zasadowe)
– sery, twarogi

 

Lista żywności zasadowej
Lista żywności zasadowej. Źródło:  Zakwaszenie. Nieznana przyczyna wielu chorób.

 

Mięso. Jeść czy nie jeść?

 

Przeciwnicy jedzenia mięsa jako argumentów używają głównie jego zakwaszających właściwości (a także ilości substancji chemicznych, jakimi w dzisiejszych czasach naszprycowane jest mięso dostępne w sklepach). Mięso jest ciężkostrawne i trawi się bardzo długo, co znacznie obciąża organizm, ponieważ do jego przetworzenia potrzebuje on dużej ilości energii. Dlatego po posiłku zawierającym duże ilości mięsa zazwyczaj chce nam się spać. To samo dotyczy jajek i wyrobów mlecznych. Czy to oznacza, że trzeba całkowicie z nich zrezygnować? Według badań Niemieckiego Instytutu Badań Nad Rakiem w Heidelbergu najdłużej i w najlepszym zdrowiu żyją ci, którzy na co dzień odżywiają się świeżymi produktami roślinnymi i okazjonalnie jadają mięso oraz przetwory mleczne. Nie ma więc potrzeby, aby całkowicie rezygnować z jedzenia mięsa, ale z pewnością należy ograniczyć jego ilość. Ponadto mięso powinno się jadać wyłącznie w połączeniu ze świeżymi warzywami (np. w postaci surówek), aby podczas posiłku dostarczyć również odpowiedniej ilości zasad.

 

 

Zobacz także:

Jak powstaje zgaga i jak sobie z nią radzić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *